Rýchly popis:
Recept na dni plné gastronomických zážitkov? Prehliadky talianskych miest, ktoré preslávili nie len historické udalosti, ale práve ich chutné vína, syry, omáčky a iné dobroty.
Typ stravy:
raňajky
Doprava:
letecká
V cene je zahrnuté:
4x ubytovanie v 3* hoteli s raňajkami, letecká doprava Viedeň – Bologna – Viedeň,
1x príručná batožina 10 kg/os., transfer na letisko a späť s nástupom v NR, TT alebo BA, transfer letisko - hotel - letisko, sprievodca CK, autokarová doprava počas okruhu, 3 ochutnávky podľa programu (balzamikový ocot, parmská šunka + syr, víno), ostatné prehliadky podľa programu bez vstupov.
V cene nie je zahrnuté:
Povinné príplatky: servisné poplatky 240 EUR/os., pobytová taxa (platba na mieste cca 2 EUR/os./noc).
Odporúčaný doplatok: komplexné cestovné poistenie KOMFORT alebo poistenie PLUS, orientačná cena vstupov 50 EUR/os. (platba na mieste).
Ostatné doplatky: 1-lôžková izba 145 EUR/4 noci.
Batožinové limity: v prípade zmeny leteckej spoločnosti si CK vyhradzuje právo na ich zmenu.
Program:
1. deň - prílet do Bologne, mesta známeho nielen najstaršou univerzitou na svete, ale aj gurmánskymi špecialitami. Návšteva Mercato di Mezzo v kulinárskom centre mesta, štvrti Quadrilatero. V tomto gastronomickom „štvoruholníku“ možno nájsť to najlepšie z chutí regiónu Emilia- Romagna a Bologne. Tagliattele al ragú, inak a inde známe ako bolonské špagety, piadina – chlebová placka podávaná s najrôznejšími oblohami alebo miestna jemná klobása mortadella. Popoludňajšia prehliadka mesta zahrnujúca hlavné námestia Piazza Maggiore, Piazza Nettuno s ikonickou Neptúnovou fontánou, Palazzo del Podesta a samozrejme symbol mesta – Due Torri –Dve veže, ktoré sa zachovali ako jedny z mála rodinných stredovekých mrakodrapov. Ubytovanie a nocľah.
2. deň - raňajky, návšteva Modeny, s prehliadkou centra mesta, pretkanej tým najlepším z miestnej gastronómie – raňajkové „šišky“ gnocco fritto, ktoré si možno vychutnať v každú hodinu dňa. Malé tortellini, veľké tortelloni, či najväčšie tortellacci. Ľahké šumivé víno lambrucso a menej známa šunka culatello. Ochutnávka jedinečného miestneho balzamikového octu s nezameniteľnou chuťou. Popoludní presun do Parmy, ktorá je okrem svojich architektonických pamiatok v historickom centre preslávená predovšetkým parmskou šunkou (prosciutto di Parma) a kráľom syrov parmezánom (parmigiano reggiano). Ochutnávka. Návrat do hotela.
3. deň - po raňajkách odchod do jedného z najkrajších mestečiek Talianska- Dozza, ktoré je známe aj vďaka nevšednému festivalu maľovaniastien domov. Návšteva Enotéky, nachádzajúcej sa v hrade a jeho pivniciach. Ochutnávka regionálnych vín. Popoludní návšteva Raveny, kde ranokresťanské pamiatky (UNESCO) tvoria súbor kultúrnychpamiatok špecifických zmesou viacerých štýlov a tradícií. Ani tu gastronómianezaostáva so svojimi passatelli – nevšedne pripravovanými a tvarovanými cestovinami. Vychutnať si možno aj čerstvé ryby a mušle z neďalekého prístavu. Ubytovanie v hoteli.
4. deň - po raňajkách odchod do San Marina, najmenšej nezávislej republiky na svete. Medzi najzaujímavejšie pamiatky patrí pevnosť La Rocca, Palazzo Publicco, či tri stredoveké veže, ktoré dali meno aj obľúbenému miestnemu dezertu – torta tre monti. Odchod do mestečka Rimini, známeho predovšetkým svojimi kilometre dlhými piesočnatými plážami. K oddychu pri mori je nutné pridať morské špeciality, napr. Rybí guláš (brodetto di pesce ) typický pre prímorské mestá Talianska a osvieženie dodá pravá talianska zmrzlina – gellato. V prípade priaznivého počasia kúpanie. Návrat do hotela.
5. deň - raňajky, návšteva mesta Ferrara, presláveného svojou renesančnou architektúrou s hradom Este a tradičnými špecialitami. Za zachovanými mestskými hradbami si možno dopriať varenú salama da sugo, zemiakmi plnené tortelli di patate a sladkou bodkou pre milovníkov čokolády je torta tenerina. Transfer na letisko, odlet do Viedne.
Dni:
5 DŇOVÝ POZNÁVACÍ ZÁJAZD
Pamiatky v programe pre leták:
Bologna - Modena - Parma - Dozza - Ravena - Rimini - San Marino - Ferrara