Za poznaním Mezoameriky - Guatemala, Salvador, Honduras, Belizé, Mexiko

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1352117
Cena od: 4 298,70 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Exotika
Kombinované pobyty

Výber termínu

21.02.2025 13 dní First Minute 4 298,70 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
Vychutnajte si jedinečný zážitok v podobe krásneho zájazdu po srdci Mezoameriky, teda územia na ktorom v minulosti existovala jedna z najznámejších kultúr na Americkom kontinente a to Ríša Máyov. Spoznajte prírodné krásy sopiek, jazier, termálnych prameňov koloniálnych a stredoamerických miest. Nasajte atmosféru skutočných Stredoamerických lokalít bez davov turistov. Ochutnajte Strednú Ameriku.

1. deň:
Odlet z Viedne do Guatemala City. Po prílete sa presunieme do hotela v Antigua. Oddýchneme si po dlhej ceste.

2. deň:
Spoznáme jedno z najkrajších miest v Guatemale a to Antigua. Toto mesto je známe tým, že pôvodne bolo brané ako hlavné mesto Veľkej Guatemaly, krajiny, ktorá siahala od Belize až po Kolumbiu. Bohužiaľ toto mesto bolo postavené na veľmi tektonickom mieste a preto v minulosti bolo zasiahnuté ničivými zemetraseniami, preto sa neďaleko od neho začalo stavať nové hlavne mesto, Guatemala City. Mesto Antigua, svojím koloniálnym štýlom, chytí za srdce každého jedného cestovateľa. Dlhé dláždené uličky, na ktorých sa nachádza množstvo ruín padlých katedrál, kláštorov a kostolov. Prejdeme sa uličkami mesta a pobyt v meste zakončíme návštevou miestneho remeselného trhu. Presunieme sa do mesta Quetzaltenango, kde nás čaká návšteva
miestnej destilérie na výrobu rumu. Guatemala je známa tým, ze sa jej darí udržovať vysoký štandard svojich rumov. Spoznáme históriu, proces výroby a sklady, kde rum nechajú odpočívať predtým ako príde k finalnému zákazníkovi. Nasleduje finálna degustácia rumu. V odpoludňajších hodinách sa vrátime do hotela alebo si oddýchneme pri jazere Atitlan.

3. deň:
Jazero Atitlán je zo všetkých strán obkolesené pohoriami a hovorí sa o ňom ako o jednom z najfotografovanejších miest Strednej Ameriky. Po jazere sa poplavíme člnom a navštívime niekoľko miestnych indiánskych dedín, ktoré ešte nie sú zničené davovou turistikou a ľudia tu bežne nosia svoje tradičné oblečenie. Cesta nás povedie k hraniciam najmenšej krajiny Strednej Ameriky, Salvadoru. Ubytujeme sa v prírodnej rezervácii s výhľadom na divokú krajinu a sopky.

4. deň:
Ráno nás čaká výstup na krásny vulkán Santa Ana, ktorý siaha do výšky až 2300 m.n.m. Počas takmer dvojhodinového vystupu postupne objavíme,ako sa nám mení ráz krajiny z divokej až na mesačnú. Salvador je typický aj tým, ze sa tu nachádza najviac sopiek v Strednej Amerike a Santa Ana zažila posledný výbuch v roku 2005. Po zostupe do základného tábora budeme mať možnosť obeda a odtiaľ sa presúvame do najhornatejšej krajiny Strednej Ameriky, Hondurasu. Pohoria pokrývajú až dve tretiny územia Hondurasu.
Najvyššou horou je Celaque s výškou skoro 2900 m.n.m. Cesta do hotela sa nám spomaľuje kvôli hornatej krajine a do Copán dorazíme v popoludňajších hodinách. Ubytujeme sa v centre mesta.

5. deň:
Copán je jedno z najkrajších archeologických nálezísk, ktoré zanechala mayská civilizácia. To, že je nádherné, už potvrdilo aj UNESCO, ktoré ho zaradilo na svoj zoznam ešte v roku 1980. V tropickej džungli sa pred Vami rozprestrie postupne, aby sme si krásu vedeli vychutnať počas celej, približne 2-hodinovej prehliadky. Pozrieme
sa do podzemných tunelov, uchvátia nás krásne dochované nástenné maľby a stély, roztrúsene po tomto nálezisku. Objavovanie náleziska dofarbuje aj zvuk divokých vtákov v džungli. Po prehliadke sa vraciame do  Guatemaly, aby sme sa presunuli do oblasti Rio Dulce. Táto oblasť je výnimočná termálnymi prameňmi. 

6. deň:
Ráno sa poplavíme po rieke Rio Dulce. Z člna spoznáme niekoľko emblematických miest lokality. Po pár minútach cesty sa v strede rieky objaví Castillo alebo v preklade hrad. Táto mini pevnosť chránila Nové Španielsko pred útokmi karibských pirátov a neskôr dokonca fungovala ako väznica. Potom sa vykúpeme v termálnych prameňoch rieky Rio Dulce a náš pobyt zakončíme pobytom v černošskej komunite Livingston. Zaujímavosťou je, že miestni majnu svoju vlastnú Sochu slobody, ktorou si pripomínaju svojich príbuzných, ktorí žijú v USA. Komunita sa drží zásady “take it easy”. V prístave budeme mať možnosť obeda a presúvame sa do mestečka Flores.

7. deň:
Vydáme sa do "Parque Nacional de Tikal", jedného z najväčších a najznámejších centier mayskej kultúry v tzv. klasickom období. Pozrieme si Centrálnu a Severnú akropolu, chrámu "Veľkého jaguára" a "Chrámu masiek", ako aj najvyššieho mayského chrámu v celej Mezoamerike, ktorým je "Templo IV" s výškou viac ako 70 m. Opice a tukany v korunách stromov dotvárajú nezabudnuteľnú atmosféru. Počas prehliadky nemôže chýbať návšteva najstaršej časti tohto náleziska “Strateného sveta” alebo komplexu Q, ktorý bolo zasvätený božstvám podsvetia. Presúvame sa do rezervácie Cave Branch v Belizé. Oblasť je preslávená obrovským jaskynným systémom. Nakoľko sa hotel, kde budeme ubytovaní nachádza v objekte s bujnou vegetáciou, ktorá stojí za spoznanie, naskytne sa nám možnosť fakultatívneho výletu do okolia.

8. deň:
Ráno nastúpime na náves terénneho nákladného auta a priblížime sa k jaskynnému systému. Cestou minieme rozsiahle pomarančové plantáže, ktoré sú jednou z hlavných poľnohospodárskych plodín Belizé. Pri vstupe do jaskynného systému na dajú helmy a nafukovacie duše z áut, na ktorých sa poplavíme časťou tohto jaskynného systému. Bude to zážitok! Vychutnáme si i jednoduchý obed v jaskyni. A už nám svoje brány otvára posledná z krajín, Mexiko. V popoludňajších hodinách sa ubytujeme v hoteli a budeme mať možnosť sa okúpať v lagúne Bacalar.

9. deň:
Lagúna Bacalar, miestni o nej tvrdia, že je to “lagúna 7 farieb”, pretože v závislosti hĺbky vody , mení svoju farbou od tyrkysovo modrej až po tmavo zelenú. V lagúne strávime približne 2-3 hodiny, okúpeme sa, zrelaxujeme sa. A čaká na nás zaslúžený odpočinok a relax v all inclusive hoteli na Riviera Maya.

10. deň:
Odpočinok na hoteli s all Inclusive. Možnosť fakultatívnych výletov.

11. deň:
Odpočinok na hoteli s all Inclusive. Možnosť fakultatívnych výletov.

12. deň:
Transfer na letisko, odlet do Viedne.

13. deň:
Prílet do Viedne.

Ubytovanie:
3*/4* hotely.

Stravovanie:
Raňajky, all inclusive.

Doprava:
Letecká z Viedne.

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne s prestupom vrátane letiskových a servisných poplatkov (cestou späť môžu byť až 2 prestupy). Transfer BA – letisko – BA. Miestne transfery. 8 x ubytovanie počas okruhu s raňajkami v 3* hoteloch, 3 x ubytovanie počas pobytu s all inclusive v 4* hoteli. Vstupy do pamiatok. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Pobytovú taxu v Mexiku 2 €/izba/noc (platí sa v každom hoteli na recepcii). Stravu a nápoje nezahrnuté v programe. Povinné prepitné miestnym sprievodcom a vodičom 70 EUR/osoba (platba na mieste sprievdocovi). Cestovné poistenie.

Generované systémom ProfiTour